Reklama
 
Blog | Martin Langpaul

Líní lidé města pražského

Předvánoční idylka. Konečně se nám ochladilo. Místo v blátě se aspoň po několik nedlouhých dní budeme brodit v bílém sněhu. Pracovně mě cesta zavedla opět do centra našeho hlavního města, konkrétně k Újezdu. Už cestou tam tramvají číslo 9 jsem si říkal, že s padajícím sněhem, jakoby paradoxně aut přibylo. No jo, komu by se taky do té zimy chtělo?

S končícím summitem v Kodani, na kterém by se mělo politicky rozhodnout o tom, zda lidstvo chce zodpovědně přistupovat ke své budoucnosti, tu je zas krásná ukázka z každodenního života, jak dokážeme sami „zodpovědně“ k budoucnosti přistupovat. Ochlazení o pár stupňů nás nažene do aut, přinutí nás tůrovat motory o to víc, abychom měli v autíčku teplíčko, ideálně i pod prdelkou.

Řekl jsem si, že pro cestu zpět z Újezdu zvolím tramvaj na Malostranskou a pak metrem na Vinohrady. Teoreticky rychlejší. Zasekaná Hellichovka byla jiného názoru. Motoristé už volí i průjezd historickým centrem Prahy jako zkratku od nikam do nikam. Tramvaje stály uvězněné v koloně aut z obou směrů. Pražené, máme to opravdu zapotřebí? Opravdu všichni musíte jezdit těmi auty? (Ve většině z nich seděl maximálně jeden řidič nebo řidička.) Pražská hromadná doprava má opravdu vynikající úroveň co se četnosti spojů týče, snad z jakéhokoli místa v Praze je to max. 6-8 minut pěšky na zastávku. Tím se nemůže pyšnit mnoho měst na světě.

Musíme do těch SUV a dodávek opravdu sedat? Musíme opravdu parkovat na dvojitý blinkr na přechodech? Musíme svým plechovým kamarádem zabírat místo v historickém centru Prahy? Jsem toho názoru , že ve většině případů ne. Jedná se jen o pohodlnost lidí, nebo o stále přetrvávající, ač směšnou, snahu dokazovat svému okolí , že „řídím, tedy jsem“. Je nutné dokazovat svoje společenské postavení tím, čím se vozíme? Nejde dokazovat své společenské postavení spíše skutky?

Reklama

Přitom existuje takových důkazů o tom, že jezdit po městě autem vychází často jako nejpomalejší řešení dopravy po městě. Snad nejironičtější pak je jízda autem do „posilky“ na spinning nebo step-aerobic. Dát si procházku na nákup nebo do práce, a hubené pozadí je vyřešeno…

Milada Karasová, zakladatelka úspěšné modellingové agentury v pořadu Krásný ztráty hrdě vyzývala české politiky, ať zařídí, aby mohla v centru parkovat. Máte-li agenturu v centru, nemusíte tam jezdit autem, protože se tam dostanete tramvají, metrem, na kole, pěšky.

Pojďme si zvýšit životní úroveň tím, že si přestaneme vozit vyspinningované zadečky v autech!